View unanswered posts | View active topics It is currently 04 May 2024, 14:01



Reply to topic  [ 2 posts ] 
Fixed bias 
Author Message

Joined: 29 Dec 2007, 01:23
Posts: 27
Post Fixed bias
Hur är nu det här med fixed bias egentligen, jag har hört både bra och dåliga saker. Det positiva är givetvis att det blir jävligt enkelt att byta rör, men brukar inte de som har fast vara ganska kallt ställda?

Jag har själv bl.a. en Peavey Valveking 112 som jag satte nya 6L6GC (JJ matched) i härom dagen. Den har fixed bias och ljudet är väl helt ok, men jag funderar lite generellt över vad nackdelarna kan vara.

sing to me sirens
as the knives now align
and I flow through the cracks
burning heart in my hands


31 Dec 2007, 01:33
Profile ICQ WWW

Joined: 27 Dec 2007, 15:10
Posts: 3871
Location:
Post 
"Fixed bias" (översatt blir det väl fast- eller fixerad biasspänning) innebär att (slutstegs-)rören har en negativ biasspänning från en negativ spänningskälla som är kopplad till rörens signalgaller/grindar. Den negativa spänningen i sig själv är idealiskt sett oberoende av signalen, den är "alltid" det värde som man ställt med biaspot:en eller som tillverkaren av förstärkaren förinställt.

Den negativa spänningen här kan vara justerbar med en potentiometer, eller fast där pot:en är ersatt med ett eller två fasta motstånd beroende på koppling. Samma sak, "fixed bias" i båda fallen men potentiometern gör att det går att ställa bias med en skruvmejsel istället för en lödkolv plus några extra motstånd.

Den negativa spänningen vid "fixed bias" gör grinden mer negativ i förhållande till katoden för att bromsa strömflödet genom röret. Ett annat sätt bland flera att lösa detta är att koppla ett motstånd mellan rörets katod och jord (vanligtvis chassiet).

Detta kallas katodbias och biasspänningen kommer att variera i sig själv beroende på hur mycket ström som går genom röret dvs den kommer att följa hur signalen varierar. Strömmen ger ett spänningsfall över katodmotståndet (dvs elektronerna/strömmen bromsas upp av motståndet), ohms lag U=RI gäller.

I och med att biasspänningen inte varierar i sig själv vid "fixed bias" när man har en spänningskälla men varierar vid andra biasformer som katodbias är namnet "fixed bias" logiskt...


Vid katodbias finns heller ingen negativ spänning direkt på grinden att justera. Man brukar tvärt om säga att katodbias inte kräver justering mycket på grund av att motståndet i viss mån gör röret självjusterande.

I princip är det lika viktigt att kolla rörens bias här också, man går efter effektlagen där effekten (watt)= spänningen (V) x strömmen genom rören (mA) x 1000 (mA/A). Den övre gränsen för hur mycket ström rören drar blir en uppskattning i första hand baserad på rörens max anodförlust (maxeffekt innan härdsmälta), tradition (vad andra använt) och faktorer som skärmgallerspänning osv.

Alternativet om man inte vill löda i en förstärkare utan variabel biasspänning är att ha tillgång till flera uppsättningar rör så att man kan välja de som förstärkaren gillar.

Du skall med andra ord ha koll på biasspänningen och hur mycket ström de nya rören drar i din "fixed bias" Valveking också, skillnaden är att det möjligtvis(?) inte sitter någon biaspot i den utan istället ett par fasta motstånd.

-Peter


31 Dec 2007, 02:53
Profile ICQ WWW
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 2 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software.